Per què una exposició sobre el vidre al Papiol? Què hi té a veure el poble amb el vidre?
Nosaltres ens preguntàvem el mateix i, estirant el fil, ens han aparegut mostres més que suficients per omplir una exposició. Hem esbrinat que al Papiol han hagut empreses dedicades al treball amb el vidre, que l’han tractat amb diferents tècniques i per a diferents aplicacions. També hem trobat artistes que l’han utilitzat com a matèria per a les seves creacions, i a persones que han adquirit peces de vidre que són obres d’art o les han col·leccionat.
Fer vidre és més que bufar. Per a que surtin les ampolles, o el que sigui, calen moltes coses: molt ofici i anys d’aprenentatge; unes instal·lacions costoses de mantenir; una resistència física que aguanti treballar a més de 1000oC, la capacitat per a crear, innovar i imaginar-se una peça en només tres minuts.
És un ofici que, en la seva vesant artesanal, té amenaçada la seva supervivència, perquè sempre s’havia ensenyat treballant, dins les mateixes empreses o tallers, i ara no hi ha escoles que ho ensenyin, ens diuen els mestres vidriers.
Ens agradaria que aquesta exposició sobre el treball del vidre podés servir com a reconeixement i reivindicació d’aquest ofici, que del foc i la sorra és capaç d’extreure’n un producte fascinant.