Passa al contingut principal

Mòbil i música

 

Pocs invents han revolucionat tant la vida de la humanitat com el mòbil. De ser una eina per poder parlar a distància s'ha convertit en un petit instrument que molts portem a la butxaca amb gran quantitat de funcions.
Com altres tecnologies han dividit els humans en dues grans faccions de fonamentalistes: els defensors i els detractors. Coses similars passaren amb el ferrocarril..., però res comparable amb el petit telèfon anomenat mòbil i que la meitat dels nens de deu anys ja porten a la butxaca.

Els partidaris en lloen l'eficàcia per poder parlar a distància i comunicar-se. Però això probablement és la funció mínima. La tecnologia ha aconseguit tancar en una superfície molt petita un ordinador superior al que guià l'home cap a la lluna. Les possibilitats s'han multiplicat exponencialment. El mòbil ens ha posat a la mà tot el món.

A l'altre costat de l'optimisme tecnològic s'han col•locat els talibans que veuen tots els perills de la deshumanització concentrats en uns pocs centímetres quadrats. Els governs, les associacions de mares i pares, els acadèmics que vetllen pel llenguatge i la cultura, i tants d'altres que cada dia s'exclamen pel perill que suposa el mòbil.

Un dels llibres, més respectats mai escrit per l'home comença així: "Tots els homes, per naturalesa, volen saber". Són les primeres paraules de la Metafísica d'Aristòtil. Probablement és aquí on hi ha la solució del conflicte.
Si podem enlluernar els infants, joves, universitaris i gent en general, tenim al nostre abast una eina que pot assadollar les ganes de saber. Un altre dels grans prohoms de la humanitat, el músic J. S. Bach va arribar al cim de la música fent esforços titànics per conèixer aquest art tan gran. Per tal de sentir un organista molt anomenat al seu temps feu 450 km. a peu. Amb aquest petit instrument hauria pogut apropar la música als seus sentits i gaudir-ne. Si ens cenyim a l'art musical i veiem l'evolució que s'ha fet en poc més d'un segle podrem donar per satisfetes totes les expectatives del passat i més. Tenim al nostre abast pràcticament tota la música culta y popular des de l'Edat Mitjana, Renaixement, Barroc, Classicisme, Romanticisme musical... i tots els corrents del s. XX amb la que es fa actualment. Les tecnologies s'han anat refinant al llarg dels anys però especialment des de finals del s. XIX fins avui. Ha passat per diversos estadis dels sistemes de gravació i de reproducció. Primer en formats analògics i ara en sistemes digitals. Només cal veure l'evolució que des de la primera emissió radiofònica, l'any 1920 a Buenos Aires d'un concert en directe fins ara, la progressió ha estat inimaginable.
Les bases físiques sobre les quals s'ha immortalitzat l'art musical han passat dels primitius disc de pedra fins als suports digitals en CD, DVD, Blu-ray...

El mòbil ens permet un aprofitament de tot aquest llegat tecnològic i artístic. Cal estigmatitzar-lo o potenciar-ne les possibilitats?